شماره ۱۴۳۱ | ۱۳۹۷ شنبه ۲ تير
صفحه را ببند
انواع آتش‌ها

به ‌طور كلی آتش‌ها به چهار دسته تقسیم‌بندی می‌شوند:
1. آتش‌های نوع A آتش‌هایی هستند که از سوختن موادی كه پس از سوختن از خود خاكستر به جا می‌گذارند، ‌به ‌وجود می‌آیند. آتش‌سوزی‌های ناشی از كاغذ، چوب،‌ پارچه و پلاستیك و نظاریر آنها از این دسته هستند. برای خاموش‌كردن آتش‌های نوع A  بهترین ماده ‌آب است. نخستین قدم برای مهار و اطفای حریق، ‌قطع ارتباط سه عامل آتش‌زا و جداسازی مواد سوختنی از میدان آتش‌سوزی است.
2. آتش‌ها‌ی نوع B که ‌آتش‌هایی ناشی از مایعات قابل اشتعال هستند؛ نظیر نفت، ‌بنزین، ‌بنزن و....
3. آتش‌های نوع C که ‌آتش‌های ناشی از جریان الكتریسیته هستند؛ ‌مانند آتش‌سوزی‌ ناشی از وسایل برقی كه در اثر اتصالی، ‌اضافه بار و... ایجاد می‌شوند.
4. آتش‌های نوع D که آتش‌های ناشی از سوختن فلزات قابل اشتعال نظیر سدیم،‌ پتاسیم و... هستند. این آتش‌سوزی‌ها اغلب در صنایع و در پروسه‌های تولیدی ایجاد می‌شوند.

عوامل گسترش آتش‌سوزی

آتش‌سوزي مي‌تواند از تمامي جهات گسترش پیدا کند و اين گسترش ممكن است از راه‌های مختلف صورت بگيرد:

۱- باد: باد می‌تواند آتش را از نقطه‌اي به نقطه يكديگر منتقل کند. در آتش‌سوزي به دليل عمل جابه‌جایي هواي گرم با سرد، خودبه‌خود باد ايجاد می‌شود و حتي در حریق‌هاي بزرگ باد مي‌تواند به صورت طوفان ظاهر شود.

۲- انتقال حرارت به صورت تشعشعي: تشعشع يكي از راه‌هاي انتقال حرارت و از عوامل گسترش آتش‌سوزي است. لباس‌هايي را كه برای خشك‌شدن بالای بخاري قرار مي‌دهند به اين طريق ممكن است دچار آتش‌سوزي شوند.

۳- جاري‌شدن مايعات قابل اشتعال: در بعضي از حريق‌ها ظرف مايع يا پايه آنها دچار آتش‌سوزي شده و منجر به واژگوني و جاري‌شدن مايع نفتي مي‌شود؛ جاري‌شدن مايع قابل اشتعال باعث گسترش آتش‌سوزي می‌شود.

۴- انتقال حرارت به ‌صورت رسانايي: اگر آتش‌سوزي در كنار ستون‌ها و تيرآهن‌ها صورت بگيرد بر اثر داغ‌شدن ستون حرارت منتقل شده و آتش‌سوزي رخ خواهد داد.

۵- راهروها و پله‌ها: مسير حركت حرارت رو به بالا است. اگر در مكاني آتش‌سوزي رخ دهد و در محيط راهرو و پله وجود داشته باشد، ممكن است از طريق راه‌پله‌ها و راهرو آتش‌سوزي به نقاط ديگر انتقال پیدا کند.

۶- كانال آسانسور: آتش‌سوزي مي‌تواند از طريق كانال آسانسور به نقاط دیگر راه يابد، كانال آسانسور جهت انتقال حرارت يكي از محل‌هاي پرخطر است.

۷- پنجره: در ساختمان‌هاي بلند بيشتر اوقات حريق از طريق پنجره‌ها به طبقات بالا سرايت کرده و باعث گسترش آتش‌سوزي مي‌شود.

۸- روزنه‌ها و منافذ سقف‌هاي كاذب: سقف‌هاي كاذب و روزنه‌هاي آنها مي‌تواند يكي از دو عامل گسترش آتش‌سوزي باشد.

۹- كانال‌هاي كابل برق، كولرها و تهويه‌ها: مسير حركت حرارت را از يك نقطه به نقطه ديگر هدايت مي‌كند و باعث آتش‌سوزي می‌شود.

10- انفجار: انفجار يك مخزن يا يك ظرف مي‌تواند باعث هدايت آتش از يك نقطه به نقاط ديگر شود؛ اين نوع گسترش آتش‌سوزي را در حریق كپسول‌هاي گاز مي‌توان به خوبي مشاهده كرد.


تعداد بازدید :  126