شهروند| در طول روزهداری، دستگاه گوارش برای حدود چندین ساعت خالی میماند، در واقع این دستگاه و سایر دستگاههایی که به نحوی در هضم و جذب مواد غذایی دخالت دارند، استراحت میکنند و بعد از روزهداری به نحو بهتری اعمال خود را به انجام میرسانند. مطالعات متعددی نقش موثر روزهداری را در بهبود بیماریهای مختلف نشان دادهاند. در اغلب بیماریهایی که عادات نادرست غذایی، چاقی و افزایش وزن در بروز آنها دخالت دارند، روزهداری مفید است. مطالعات نشان داده روزهگرفتن برای مبتلایان به چربی خون بالا بسیار مفید است و میزان چربیهای نامطلوب موجود در خون را تنظیم کرده و موجب افزایش میزان چربیهای مفید خون میشود. علاوه بر این، برخی از بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم به کمک پزشک معالج و یک متخصص تغذیه به راحتی میتوانند در این ماه روزه بگیرند و از اثرات مفید آن بهره کافی ببرند.
در ماه رمضان هم مانند همیشه پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل شامل در گروه اصلی غذایی (نان و غلات، میوهها و سبزیها، گوشت و حبوبات و تخممرغ و شیر) ضروری است. با رعایت تنوع و تعادل در مصرف غذا نیازهای تغذیهای شامل آب، ویتامینها، پروتیین و انرژی مورد نیاز بدن تأمین میشود. توصیه میشود افراد روزهدار، همانند زمانی که روزه نیستند، سه وعده غذا میل کنند که شامل افطار، شام و سحر است. بهتر است غذای مصرفی وعده سحری، خصوصیات و ویژگی وعده ناهار را داشته باشد تا از ایجاد گرسنگی در طول روز پیشگیری شود. در فاصله افطار تا سحر میتوان یک وعده غذایی مثل شام سبک را صرف کرد. در هنگام افطار هم مصرف غذاهای سبک و مختصر شامل گروههای غذایی شیر و لبنیات (شیر و ماست و پنیر) میوهها و سبزیها و نان و غلات (مانند برنج و نان) توصیه میشود، مانند نان و پنیر و سبزی که یکی از عادتهای خوب غذایی در این روزهاست. علاوه بر آن، مصرف شیر گرم و فرنی یا شیر برنج در هنگام افطار مناسب است. استفاده از مواد غذایی آبکی مثل سوپ، آش، حلیم بدون روغن (حلیم منبع خوبی از مواد نشاستهای، فیبر، پتاسیم و منیزیم است) و همچنین مایعات به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزهدار میشود. علاوه بر آن، استفاده از سبزیها و میوهها در هنگام افطار و همچنین در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از فیبر هستند، برای دستگاه گوارش بسیار مفید است و مانع ایجاد یبوست میشود.